Επάγγελμα... trader
No hypocrite.
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.


Για να αναμοχλεύσουμε ολίγον τη μνήμη:
1225 αναγνώστες
Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2010
13:07

 

 

 Αναδημοσίευση από:

Πρόσκληση........

 1/7/2009  20:29  Κώστας Α.

 

Το πρόβλημα κατά την άποψη μου έγκειται στο χάσιμο του μέτρου από όλους τους κρίκους της αλυσίδας του συστήματος.

Οι επιχειρήσεις παρήγαγαν συνεχώς όλο και περισσότερα προϊόντα συμπιέζοντας το κέρδος τους με βασικό στόχο την εξάπλωση τους παγκοσμίως. Ανταγωνίζονταν η μία την άλλη σε έναν ανταγωνισμό εξοντωτικό. Κλασικό παράδειγμα οι αυτοκινητοβιομηχανίες.

Για να απορροφηθούν αυτά τα προϊόντα έπρεπε να βρεθούν χρήματα. Αφού λοιπόν χρήματα δεν υπήρχαν στους πολλούς οι Τράπεζες έριξαν στην αγορά τις πιστωτικές κάρτες και τα δάνεια.

Βοήθησαν πολύ σε αυτό τα πολύ χαμηλά επιτόκια. Ο απλός κόσμος που παλιότερα δεν είχε την δυνατότητα να απολαύσει την ποιότητα στην καθημερινότητα του, το εξέλαβε σαν μάννα εξ ουρανού. Καινούργια αυτοκίνητα αγοράστηκαν, καινούργια σπίτια χτίστηκαν, γέμισαν τα σπίτια με διπλές, τριπλές και τετραπλές τηλεοράσεις, συστήματα ήχου, και κάθε λογής gadgets. Τα εργοστάσια παρήγαγαν και αναπτύσσονταν. Και προσλάμβαναν κόσμο. Οι κάρτες γέμισαν, τα όρια πίστωσης χτύπησαν κόκκινο αλλά τα εργοστάσια συνέχιζαν να παράγουν. Η οικοδομή είχε την ίδια και καλύτερη ανάπτυξη. Αφού υπήρχε πρόσβαση σε εύκολο χρήμα πάρα πολύ κόσμος άδραξε την ευκαιρία να κάνει το όνειρο του πραγματικότητα. Επειδή όμως τα χρήματα δεν ήταν πραγματικά αλλά μέσω δανείου δεν έδωσαν μεγάλη σημασία τι αγοράζουν και σε ποια τιμή. Έτσι είχαμε μεγάλη διόγκωση της αξίας των σπιτιών αφού οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές ήταν πάμπολλοι. Η διόγκωση των τιμών σήμαινε μεγαλύτερες πωλήσεις για τις τράπεζες. Επιδόθηκαν και αυτοί σε ένα κυνήγι δανειοληπτών. Στην αρχή όλα πήγαιναν καλά. Αλλά όσο περνούσε ο καιρός δημιουργείτο μια φούσκα έτοιμη να εκραγεί. Και αυτό γιατί όλο το "οικοδόμημα" βασίζονταν σε μια υπόσχεση πληρωμής και όχι στο πραγματικό χρήμα της αποταμίευσης. Ο άκρατος ανταγωνισμός ώθησε τα πράγματα στα όρια του. Και ο μιμητισμός. Οι εργολάβοι έβγαζαν πολλά αλλά επειδή υπήρχε ζήτηση πρόσφεραν όλο και μεγαλύτερο τίμημα - ποσοστό αντιπαροχής- στον οικοπεδούχο προκειμένου να εκμεταλλευτούν το οικόπεδο του. Αυτό έσπρωχνε τους αγοραστές να δανείζονται όλο και περισσότερο χρήμα για να αποκτήσουν αυτό που απόκτησε σχεδόν εύκολα ο διπλανός τους, ο συνάδελφος τους , ο συγγενής τους. Και οι τράπεζες αφού δάνειζαν τόσο εξαπλώνονταν. Η μεγάλη εξάπλωση όμως σε εποχή ευφορίας φέρνει μεγάλα κέρδη. Σε εποχή όμως των ισχνών αγελάδων ενέχει σοβαρότατο κίνδυνο.

Οι Τράπεζες βρίσκονται στη δύσκολη θέση να δουν τις υποσχέσεις εξόφλησης χρέους να μην είναι εφικτό να εκπληρωθούν από πολύ περισσότερους από ότι είχαν αρχικά υπολογίσει. Κύριος λόγος η ανεργία. Σε εποχή ύφεσης η ανεργία διογκώνεται. Και αφού η ανάπτυξη δημιουργήθηκε με το άκρατο χρέος πως θα βγούμε από την ύφεση αν δεν υπάρξει ένα ακόμη μεγαλύτερο χρέος; Ποιοι όμως να χρεωθούν πάλι; Οι άνεργοι; Φαύλος κύκλος.

Έχω την εντύπωση ότι το σύστημα δεν αντέχει άλλο. Αν οι τιμές των ακινήτων δεν διολισθήσουν σε λογικά επίπεδα (το -10% και το -20% δεν είναι λογικό επίπεδο) αν δεν αυξηθούν πολύ οι αποταμιεύσεις στις τράπεζες, αν δεν χρεοκοπήσουν πάρα πολλές επιχειρήσεις -αφού δεν τις αντέχει άλλο το σύστημα- δεν βλέπω φως στο τούνελ. Λυπηρό αλλά δεν μπορώ να δω κάτι άλλο.

Τα χρηματιστήρια είναι συνδεδεμένα με τις οικονομίες. Πολλές φορές προτρέχουν. Υπάρχει και η κερδοσκοπία που τα ωθεί προς τη μία ή προς την άλλη κατεύθυνση. Αυτό που βιώνουμε το τελευταίο τρίμηνο πιστεύω πως είναι μια διόρθωση της πτώσης που επετεύχθη σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Θεωρώ πως η πραγματική άνοδος θα αργήσει πάρα πολύ. Γιατί θα πρέπει να διορθωθούν τα ευτράπελα που δημιούργησαν την κρίση. Αυτά προς το παρόν δεν έχουν διορθωθεί. Και μάλλον είναι πολύ δύσκολο και πολύ επίπονο να γίνει.

Πιστεύω σε ένα πυθμένα σε μορφή L.

Αν παρ' ελπίδα στο μέλλον κάτι αλλάξει τα μέχρι τώρα δεδομένα, είμαι έτοιμος να αλλάξω άποψη. Δεν ξέρω όμως τι μπορεί να είναι αυτό που μπορεί να ανατρέψει ότι προείπα.

 

http://www.capital.gr/gmessages/showtopic.asp?id=1271059

 

 

 

 

 

Σχόλια

22/03 13:19  Κώστας Α.
Χαμένοι επενδυτές κρυμμένοι πίσω από την ανωνυμία επιμένουν να παίζουν το...
Ξέρουν αυτοί τι παίζουν.

Ενήλικες με κρίση νεογνού ή κάτι άλλο;
22/03 13:33  pay
φιλόδοξη η πρωτοβουλία του logistakoy αλλά έληξε άδοξα
22/03 13:35  Κώστας Α.
Έληξε άδοξα αφού οι περισσότεροι των προσκληθέντων δεν δέχτηκαν να αναλάβουν το ρίσκο των απόψεών τους.
22/03 13:45  pay
ναι δεν έχεις άδικο
άνοιξες θεσούλες για κάτω σιγά σιγά? γιατί εγώ κάτι αγόρασα :)
22/03 13:48  Κώστας Α.
Περιμένω το κλείσιμο.
Δεν θέλω να αποκλίνω από το σύστημα μου.
22/03 16:41  Κώστας Α.
Αν δεχθούμε πως οι κερδισμένοι στα ΧΑ είναι λίγοι και οι χαμένοι πολλοί, καλά τα πάτε λεβέντες.
Keep going.

http://sloone.files.wordpress.com/2009/04/hi-loser.jpg
22/03 17:08  Κώστας Α.
pay

Άλλα 50% από τις εναπομείναντες long θέσεις, κλείστηκαν ήδη πριν λίγο κοντά στο κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης.

Υπόλοιπο που απέμεινε:
15% long σε σχέση με τις αρχικές.

Κλείνω και το υπόλοιπο που έμεινε και επιπλέον σορτάρω, αν κλείσουμε κάποια ημέρα κάτω από τις 2000 μονάδες.
22/03 19:56  jerri
Αν και δεν συμφωνώ με τις μαύρες προβλέψεις σου εγώ σου βάζω 5* και αναρωτιέμαι όλοι αυτοί που έβαλαν από 1* γιατί δεν εκφράζουν τη γνώμη τους...
Τα περιγράφεις πολύ καλά αλλά επειδή το όλο σύστημα είναι προφανές ότι δεν θα αυτοδιαλυθεί, δεν ξέρω ποια θα είναι αλλά, θα βρεθεί κάποια λύση που πιθανόν θα μεγαλώσει την ήδη υπάρχουσα φούσκα της κατανάλωσης, του δανεισμού...
23/03 00:06  Κώστας Α.
jerri

Αν και διαφωνώ μαζί σου -όμως ούτε εγώ πιστεύω πως θα αυτοδιαλυθεί, απλά θα κατέβει πολλά επίπεδα)χαίρομαι όχι για τα 5* αλλά διότι γράφεις τη γνώμη σου.
Δεν θα με πείραζαν ακόμη και τα μονάστερα αρκεί να τεκμηριώνονταν. Να έβλεπα το σκεπτικό και κάποιου άλλου. Τον τρόπο σκέψης του.

Δεν εκφράζουν τη γνώμη τους γιατί απλά δεν έχουν γνώμη. Έχουν θέλω. Και αυτά δεν τεκμηριώνονται.

Το κείμενο το δημοσίευσα για πρώτη φορά πριν 8 μήνες περίπου. Όταν η Ελλάδα ακόμη στα μάτια των πολλών δεν είχε αυτό το χάλι που είναι ορατό σήμερα. Για μένα ήταν ακόμη και τότε.
Το άρθρο τελικά με δικαίωσε ή με διέψευσε έως τώρα;
Η ωμή πραγματικότητα μετά από οκτώ μήνες τελικά σύγκλινε με την τότε άποψή μου ή απόκλινε;
Αυτό θα ήθελα να αναλογιστεί ο καθένας. Γι' αυτό το αναδημοσίευσα.
23/03 11:16  cr3stfall
Κωστα, ειναι η πρωτη φορα που γραφω, προσφατα ανακαλυψα το blog σου και εκτιμω τις αποψεις σου.

Χωρις να θελω να πολυλογησω, την εικονα των οικονομιων τη γνωριζουμε ολοι.
Στην Ελλαδα δεν παραγουμε τιποτα και τα ελλειμματα μας θα μας οδηγησουν νωριτερα η αργοτερα στη σιγουρη χρεοκοπια. Νωριτερα αν η κατασταση διεθνως επιδεινωθει, αργοτερα αν συνεχισουν να τρεχουν το χρηματιστηριακο Ponzi επιτυχως για ακομη μερικους μηνες/χρονια.
Στις ΗΠΑ, η κασετα παιζει ενα ρυθμο στις αγορες τους και σε αυτο το ρυθμο χορευουν ολοι. Μεχρι και ο Φαμπερ ειπε προσφατα οτι η FED δε θα επιτρεψει ποτε ξανα !) μεγαλυτερη πτωση στον DOW απο 20%... Παιζεται ενα παιχνιδι εμπιστοσυνης που παρομοιο του δεν εχει ξαναπαιχτει στην παγκοσμια χρηματιστηριακη ιστορια. Αυτος ειναι και ο λογος που οι αγορες δε διορθωνουν και πιθανοτατα δε θα διορθωσουν (οπως μεχρι προτεινως πιστευα) στο ορατο μελλον. Δεν επιτρεπεται να διορθωσουν, γιατι τοτε θα καταρρευσει ολο το οικοδομημα. Ισως δουμε αξιολογη διορθωση με την επανεμφανιση ισχυρου πληθωρισμου που ειναι και ο στοχος της FED.

Δες σε παρακαλω την πορεια των διαφορων φουσκων αλλα και του χρεους απο το 1980 μεχρι σημερα και θα καταλαβεις για τι πραγμα μιλαω. Το διακυβευμα ειναι πολυ μεγαλο για να αφησουν την τυχη και τη λογικη να παιξουν τους ρολους τους.
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
39 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις