Επάγγελμα... trader
No hypocrite.
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.


Ένα τραγικό λάθος.
1539 αναγνώστες
Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου 2010
11:46

 

 

Ένα πολύ μεγάλο λάθος που καταντά τραγικό στο τέλος, είναι πως η συντριπτική πλειοψηφία των  μικροεπενδυτών αρέσκονται να βρίσκουν φίλους στις απόψεις τους και όχι να λαμβάνουν μηνύματα και να επεξεργάζονται διαφορετικές προς αυτούς απόψεις.

Αυτό τους τυφλώνει ακόμη περισσότερο αφού τους κάνει να πιστεύουν πως έχουν δίκιο ενώ συγχρόνως αποβάλλουν άλλες απόψεις οι οποίες θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν να διορθώσουν κάποια ενδεχόμενα λάθη τους.

Θεωρούν τους έχοντες αντίθετη άποψη εχθρούς, λες και βρίσκονται μόνο δύο ή τρία ή εικοσι τρία άτομα που "παλεύουν" στις αρένες των αγορών και προσπαθούν με φραστικές επιθέσεις να ανατρέψουν το αποτέλεσμα.

Οι αγορές είναι αχανείς. Και κερδισμένοι είναι αυτοί που έχουν το "δίκιο" με το μέρος τους, αυτοί που έχουν προβλέψει ή έχουν δει ξεκάθαρα τις καταστάσεις.

Οι χρηματιστηριακές αγορές δεν είναι ποδοσφαιρικός αγώνας όπου  ο εκάστοτε φίλαθλος της χαμένης ομάδας δεν έχει ουσιαστικά να χάσει τίποτα.

Στις χρηματιστηριακές αγορές παίζονται χρήματα. Δημιουργούνται ή καταστρέφονται περιουσίες και δεν είναι λογικό να αντιμετωπίζονται από τους συμμετέχοντες με τόση ελαφρότητα.

Υπάρχουν άνθρωποι που πιπιλάνε την καραμέλα της ανόδου καιρό τώρα και επειδή έτυχε να πιάσουν μια ανοδική αντίδραση (και πως να μην την πιάσουν όταν το μόνιμο σύνθημα τους είναι άνοδος και μόνο άνοδος)κατάφεραν να θεοποιηθούν στα μάτια κάποιων αφελών ή αδαών επενδυτών που τους ακολουθούν στην καταστροφή με την συνεχή αναπτέρωση των ελπίδων μέσω γελοίων επιχειρημάτων (ή ακόμη και δίχως επιχειρήματα) αναβάλλοντας έτσι διαρκώς τη μεγάλη μέρα της αντιστροφής, την ημέρα  της ανόδου και του κέρδους.

Αυτοί οι αφελείς και ανίδεοι επενδυτές θεωρώ τελικά πως δεν θα είναι κερδισμένοι ούτε στην επόμενη μακροπρόθεσμη άνοδο των χρηματιστηρίων που θα έρθει κάποια εποχή γιατί θα έχουν μετατραπεί σε αγανακτισμένους και αηδιασμένους επενδυτές και το μόνο που θα νοιώθουν για το χρηματιστήριο θα είναι αποστροφή.

 

Είναι τόσο πολύ κρίμα.

Σχόλια

08/02 12:22  pay
Καλημέρα
πάντα πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο και ρευστό για την υλοποίηση αυτού
δε χρειάζεται να είμαστε δογματικοί για το πάνω/κάτω, απλά χωρίς παρωπίδες προσπαθούμε να βγάζουμε κέρδος
από κει και πέρα πάντα κατά τη γνώμη μου τώρα βλέπουμε μία υπερβολή και περιμένουμε την όποια αντίδραση για να την εκμεταλλευτούμε
κλάματα/χαρές/λύπες δε με απασχολούν...
08/02 12:54  Κώστας Α.
Συμφωνούμε αλλά εσένα pay σε είχα ούτως ή άλλως έξω από το παραπάνω άρθρο. :-)

Καλημέρα προς... καλησπέρα ίσως.
08/02 13:18  pay
ναι το ξέρω απλά τα γράφω για να τα θυμάμαι και ο ίδιος γιατί όλο και παρασύρομαι :)
08/02 13:58  market12
Εγώ φίλε διαπιστώνω ότι ο κύριος άξονας της αρθρογραφίας του μπλογκ σου, βασίζεται μονότονα σε δύο αλληλένδετα κλισέ : Σε αυτό των «αφελών κατεστραμμένων επενδυτών» (το ένα κλισέ), οι οποίοι παρασύρθηκαν στον όλεθρο από «αυτούς που πιπιλάνε την καραμέλα της ανόδου» (να και το δεύτερο). Δίχως ν’ αρνούμαι την πιθανότητα ευγενούς, «αφυπνιστικού των μαζών», κινήτρου στα γραφόμενά σου, θα μου επιτρέψεις να σου πω ότι μάλλον αντεκδικητικό υπόβαθρο διακρίνω. Βλέπω δηλαδή ένα απωθημένο, που έχει τις ρίζες του στην απώλεια ενός σπάνιου, σχεδόν μοναδικού ράλλυ, που έφερε το δείκτη σε ποσοστό κάπου 75% πάνω από τα προηγούμενα χαμηλά του. Δεν χρειάζεται βέβαια να σου θυμίσω την άκαμπτη δυσπιστία σου απέναντι στο φαινόμενο εκείνο, καθ’ όλη τη διάρκεια της εξέλιξής του. Ακόμη και σήμερα εθελοτυφλείς, χαρακτηρίζοντάς το σαν απλώς «μια ανοδική αντίδραση». Όχι δα. Θα πρέπει να γνωρίζεις, εάν δεν το έχεις καταλάβει, ότι ακριβώς εκείνη η «μία ανοδική αντίδραση» ήταν που περιέσωσε πολύ κόσμο, κάποιους δε εξ αυτών τους πέρασε και σε κερδοφορία, πραγματική, όχι απλώς λογιστική. Άλλους πάλι τους έδωσε την ευκαιρία είτε εξόδου είτε αναδιάρθρωσης των χαρτοφυλακίων τους, με αποτέλεσμα να έχουν σήμερα πολύ καλύτερη θέση στην αγορά εν σχέσει με εκείνην που κατείχαν μόλις ένα έτος πριν. Δεν ξέρω γιατί επιμένεις να προσπερνάς ως μη γενόμενο ένα τέτοιο γεγονός. Έγινε, συνέβη, γράφτηκε, είχε αποτελέσματα, είτε θέλεις να το δεις είτε όχι. Από την άλλη πλευρά, δεν βλέπω γιατί θα πρέπει να αισθάνεσαι εσύ δικαιωμένος εν σχέσει με κάποιους «γκουρούδες της ανόδου», αφ’ ής στιγμής οποιοσδήποτε είχε ασπαστεί την άποψή σου από τον Μάρτη ΄09 και εντεύθεν, σίγουρα θα έχει βλαστημήσει την ώρα και τη στιγμή που το έκανε. Το καταλαβαίνεις αυτό, πιστεύω.
08/02 13:58  market12
Όσο για το γελοίο (εδώ συμφωνούμε απόλυτα) φαινόμενο της θεοποίησης «γκουρούδων», αποδέξου απλώς ότι αποτελεί κομμάτι της αγοράς. Έτσι είναι φτιαγμένη η αγορά, η κάθε αγορά, όχι μόνο η ελληνική. Μην το πολεμάς, διότι κυνηγάς ανεμόμυλους, σαν τον Δον Κιχώτη. Κατ’ ουσίαν, αυτό που διεκδικείς είναι η άνοδος του μέσου μορφωτικού επιπέδου, κατά μερικές δεκάδες κλίμακες, όπερ αδύνατον. Μέχρι να συμβεί αυτό, πάντα θα βλέπεις «ήρωες» της μιας βδομάδας, του ενός μήνα, άντε και του ενός έτους, μέχρι μοιραία να πάρει το πάνω χέρι η Μαρκέτα, η οποία βαράει πολύ άσχημα και ξεβρακώνει βίαια τον κάθε υβριστή της. Αυτόν δηλαδή που νομίζει ότι έχει το χάρισμα να πιάνει πάντα την κίνησή της. Γκουρούδες δεν υπάρχουν, παρά μόνο στο Θιβέτ, και αυτοί δεν παίζουν μετοχές, άλλα κόλπα κάνουν. Για να μη νομίζεις ότι στα γράφω αυτά «αφ’ υψηλού», σου δηλώνω ότι και του λόγου μου είχα επιδοθεί σ’ ανάλογη «σταυροφορία» κατά των δήθεν αλάνθαστων γκουρούδων της πτώσης, που όλα τα έκοβαν, όλα τα μαχαίρωναν, όλα τα ήξεραν, όλα τα προέβλεπαν. Στο τέλος κατάλαβα ότι ούτε χρειαζόταν ούτε άλλωστε και μπορούσα να κάνω προσωπικά τίποτε απολύτως για την απομυθοποίησή τους : Τη βρώμικη δουλειά, ως συνήθως, την ανέλαβε η Μαρκέτα αυτοπροσώπως. Και τότε τους ξεπάτωσε, μέχρις εξαφανίσεως.
Φιλικά-Swear
08/02 15:07  Κώστας Α.
market12

"Θα πρέπει να γνωρίζεις, εάν δεν το έχεις καταλάβει, ότι ακριβώς εκείνη η «μία ανοδική αντίδραση» ήταν που περιέσωσε πολύ κόσμο, κάποιους δε εξ αυτών τους πέρασε και σε κερδοφορία, πραγματική, όχι απλώς λογιστική."


********************************************************************************************************


Πολλούς δε, -τους περισσότερους- τους εγκλώβισε ακόμη πιο πολύ αφού στα χαμηλά ξεπούλησαν και αγόρασαν αργότερα στα πολύ υψηλότερα αφού πίστεψαν ότι το κάτω είχε τελειώσει.

Η άνοδος εκείνη ήταν μια άνοδος παρωδία. Ήταν μια άνοδος ρευστότητας και τίποτε άλλο.
Βέβαια την ακολούθησα και ας μην την πίστευα. Και αυτό όπως καταλαβαίνεις για βιοποριστικούς λόγους.
Και για του λόγου το αληθές:

http://www.capital.gr/gmessages/showTopic.asp?id=1058171&pg=109

http://www.capital.gr/gmessages/showTopic.asp?id=1058171&pg=144
08/02 15:31  market12
Δεν υπάρχει «άνοδος-παρωδία», όπως αντιστρόφως δεν υπάρχει και "πτώση-παρωδία". Με την ίδια λογική, συμμερίζεσαι την αστεία άποψη εκείνων που λένε ότι «η πτώση είναι τεχνητή, για μας πάρουν τα χαρτιά μας». Η αγορά δε λέει λόγια, βάζει λεφτά και με λεφτά αγοράζει την άποψή της, όπως και να βαπτίζουμε εμείς τις κινήσεις της. «Παρωδία», «κωμωδία», «τραγωδία», «κουστωδία», πες την όπως θες, η άνοδος είναι άνοδος και η πτώση είναι πτώση. Είναι αγκύλωση να βλέπεις την πτώση ως «πραγματική» και την άνοδο ως «ψεύτικη». Εάν λοιπόν την ακολούθησες, άριστα έπραξες. Λεφτά-παρωδία κέρδισες ή πραγματικά λεφτά ; Πραγματικά βέβαια. Άρα, που την είδες την «παρωδία» ;
Όσο γι αυτό το για «βιοποριστικούς λόγους», ειλικρινά δεν το καταλαβαίνω. Δηλαδή, στις άλλες περιπτώσεις ακολουθείς την άνοδο για ιδεολογικούς, ηθικούς, αισθηματικούς, εθνικούς ή άλλους λόγους ; Εννοείται ότι με σκοπό το κέρδος γίνονται όλες οι κινήσεις, πάντα.
08/02 15:37  market12
Όσο για τους όποιους εγκλωβισμένους, πάντοτε θα υπάρχουν τέτοιοι, ακόμη και σε ανοδική αγορά. Δεν δημιούργησε ειδικά αυτή η κίνηση γενιά εγκλωβισμένων, δες τις ενεργές μερίδες και θα καταλάβεις ότι έτσι είναι τα πράγματα. Ότι θα υπήρξαν περιπτώσεις εγκλωβισμών, δεν αντιλέγω, αλλά σάμπως πάντα αυτό δεν είναι το έργο ; Θα έλεγα μάλιστα ότι το ποσοστό των απεγκλωβισμών χάρη στο τελευταίο ανοδικό κύμα, υπερβαίνει κατά πολύ εκείνο των όποιων εγκλωβίστηκαν εξαιτίας του.
08/02 15:42  Κώστας Α.
market12

Υπάρχει. Η άνοδος που κουρδίστηκε για να πουλήσουν χαρτιά που διάθεταν ήδη σε υψηλότερες τιμές.

Δεν ξέρω πως βρίσκεις ομοιότητα των λεγομένων μου με το πραγματικά για γέλια: "η πτώση είναι τεχνητή, για μας πάρουν τα χαρτιά μας".

Το βιοποριστικούς λόγους σημαίνει ότι πρέπει να ακολουθήσω τεχνικά την αγορά παρόλο που δεν την πιστεύω διότι από την αγορά είναι τα μόνα έσοδα που έχω. Είμαι χρόνια επαγγελματίας trader και δεν κάνω κάτι άλλο προς βιοπορισμό.

Δεν ξέρω αν τώρα έγινα αρκετά σαφής.
08/02 16:05  market12
Σαφής ήσουν εξαρχής. Όπως όμως και να το δεις το πράγμα, πάλι στα λόγια μου έρχεσαι, ειδικά από τη στιγμή που και ο ίδιος ακολούθησες την άνοδο. Την ακολούθησες τεχνικά, επειδή (υποθέτω) πάντοτε τεχνικά παίζεις. Να το αντιστρέψω : -Εάν την πίστευες πραγματικά την αγορά, αλλά τεχνικά δεν είχες λάβει αγοραστικό σήμα, θα την ακολουθούσες ; -Φαντάζομαι πώς όχι. Διότι εάν το έκανες, με μόνη δηλαδή την πεποίθηση ότι η αγορά είναι θεμελιωδώς υγιής, τότε θα καταστρατηγούσες τους κανόνες σου. Άρα, δεν έχει σημασία εάν ήταν κουρδισμένη η μη. Σημασία έχει ότι περπατούσε ανηφορικά και τούτο υπεραρκούσε για να μπει κάποιος. Εάν δεν μπήκε, αυτό σημαίνει πώς δεν εμπιστεύτηκε τα ίδια του τα τεχνικά κριτήρια/εργαλεία (ξέρω ορισμένες τέτοιες περιπτώσεις). Το χρηματιστήριο είναι εξ ορισμού παιχνίδι ψευδαισθήσεων. Εάν τελούσε διαρκώς σε συνάρτηση με αληθινά δεδομένα (πχ αναμφίβολα υγιείς οικονομίες), τότε τις μετοχές θα τις πουλούσαν στις λαϊκές αγορές της γειτονιάς και θ’ αγόραζαν από τον πάγκο οι γιαγιάδες για τα εγγονάκια τους.
08/02 16:23  Κώστας Α.
Ξέρεις ποιό είναι το θέμα;
Ότι εγώ μέσες άκρες ξέρω που να μπω και που να βγω.
Θεωρείς πως κάποιος απλός επενδυτής ξέρει;

Αν την πίστευα και θεμελιωδώς την αγορά οι θέσεις μου θα ήταν πολύ μεγαλύτερες και τα κέρδη μου πολύ περισσότερα αφού ασχολούμαι μόνο με τα παράγωγα και άρα κάνω χρήση του margin κατά το δοκούν.
Τώρα αυτό που έκανα ήταν απλώς κινήσεις τακτικής με σχετικά μικρά ποσά και πολύ μα πολύ σταδιακά.
Δεν έχει καμιά σχέση αυτή η long θέση που είχα τους προηγούμενους μήνες με την θέση που θα είχα αν εμπιστευόμουν την αγορά μας.
Καμιά.
08/02 16:35  market12
Aπλός επενδυτής, σε τέτοια αγορά, φαινόμενο σπάνιο. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, η απάντηση είναι όχι, δεν ξέρει.

Πρόσεξε όμως τί γράφεις : "Εάν πίστευα θεμελιωδώς την αγορά, οι θέσεις μου θα ήταν πολύ μεγαλύτερες".

-Μπορείς όμως να μου πεις, με τη γνώση που διαθέτεις σήμερα, μια χρονική περίοδο μέσα στην τελευταία δεκατία, κατά την οποία ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΑ και ΒΑΣΙΜΑ θα έπρεπε τελικά κάποιος να εμπιστεύεται θεμελιωδώς την αγορά ;

Αμφιβάλλω εαν υπήρξε ποτέ, σ' αυτό το διάστημα. Εδώ κολλάει το περί ψευδαισθήσεων. Θα τα πούμε και κάποια άλλη στιγμή.

Σ' ευχαριστώ για τη φολοξενία και τον διάολογο. Καλό απόγευμα.
08/02 16:35  PARADOSIAKOS

Πάντως οι προσπάθειες που κάνετε δεν βοηθούν αποτελεσματικά
τη μείωση της τιμής της ΕΤΕ
Σας παρακαλώ όπως ενεργήσετε, ποιο πιεστικά, ώστε σύντομα
να πάρω μερικές χιλιάδες τεμάχια, με 10,00€
Ευχαριστώ, όλους, εκ των προτέρων, για κάθε φιλότιμη προσπάθεια που
κάνετε προς αυτήν την κατεύθυνση.

08/02 16:37  market12
Φιλοξενία και διάλογο, εννοώ γαμώτο. Στραβώθηκα πιά.
08/02 16:56  Κώστας Α.
market12

Έχω να σου πω πως από το 1999 ήμουν στην αγορά long (με μετοχές) διότι δεν ήξερα.
Από το 2004 ήμουν long σε ΣΜΕ γιατί συνέχιζα αυτό που έκανα από το 1999 ενώ είχα βελτιωθεί αρκετά σε αυτά που ήξερα.
Το 2007 γύρισα short στα ΣΜΕ γιατί ΗΞΕΡΑ πραγματικά.
Το 2009 (Απρίλιο) γύρισα long στα ΣΜΕ γιατί πίστευα πως ήξεραν και έπρεπε να ακολουθήσω. (τα είπαμε προηγουμένως)
Από τον Οκτώβριο του 2009 είμαι short γιατί πλέον γνωρίζω αρκετά (για να μην πω πολύ) καλά.

ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΜΜΕΝΑ ΣΤΙΣ ΜΑΡΙΔΕΣ.

Η περίοδος αυτή που ζητάς δεν έχει έρθει ακόμη.
Θα έρθει όμως σίγουρα μετά από κάποια χρόνια.
08/02 18:07  PARADOSIAKOS
Κώστα Καλησπέρα

Τί βλέπεις βραχυχρόνια με το σημερινό?

283εκ € Γ.Δ. -3,86%

Θα έχει ανάλογη συνέχεια, με ότι αυτό συνεπάγεται?

08/02 18:19  Κώστας Α.
Καλησπέρα Παραδοσιακέ μου.

Όταν το μαχαίρι πέφτει, θα σταματήσει στο σημείο που ένα γαντοφορεμένο χέρι θα αποφασίσει να το πιάσει.
Εγώ δεν ξέρω πότε θα εμφανιστεί αυτό το χέρι και τι θα είναι το γάντι. (γάντι = η αιτία, ο λόγος)
Οπότε αναμένω ανοδική αντίδραση χωρίς να ξέρω πότε αυτή είναι δυνατόν να εμφανιστεί.
Είμαι δε έτοιμος ανά πάσα στιγμή να την ακολουθήσω κερδοσκοπικά και μόνο.
Αρκεί να δω πρώτα κάποια σημάδια.
Το μόνο σημάδι που έχω δει μέχρι τώρα είναι ένα sell off σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Τίποτε άλλο.
Δεν θα προηγηθώ της αντίδρασης αγοράζοντας.
Θα ακολουθήσω.
08/02 18:25  NKSTL
Κωστα μπραβο τα λες οπως ειναι.

Και εγω αυτης της λογικης ειμαι αλλα ειναι και αυτα τα 2,5 χρονια ρε γαμωτι μου..:)

Οπως και να εχει ΔΕΝ νομιζω οτι οποιος τοποθετηθηκε σημερα στην ΕΤΕ π.χ κατω απο τα 13,50 εκανε εγκλημα.

Υποψην αναφερομαι ΜΟΝΟ σε αυτους που δεν εχουν αναγκη τα λεφτα,που επαιξαν,αμεσα ή στο κοντινο μελλον.
08/02 19:14  PARADOSIAKOS
Κώστα

3ος 2009 ήταν…………..
Εκεί μέσα εκατοικούσες
πικραμένη, εντροπαλή,
κι ένα στόμα εκαρτερούσες,
"έλα πάλι" να σου πει.

4ος 2009 ήταν………………..
Όσοι το χαλκεον χέρι
βαρύ του φόβου αισθάνονται
ζυγόν δουλείας ας έχωσι
θέλει ΑΡΕΤΗ και ΤΟΛΜΗ
*το XAA

2ος 2010 είναι……………………….
Δυστυχής! Παρηγορία
μόνη σου έμενε να λες
περασμένα μεγαλεία
και διηγώντας τα να κλαις.

Σήμερα, όπως 3ος 2009 έκανα την πρώτη επενδυτική αγορά μου σε ΕΤΕ με 12,90 € και ΔΕΗ με 10,90 € Κάτι μου λέει ότι θα δούμε το ίδιο έργο με πέρυσι. Αυτό που μου χαλάει πολύ το σκεπτικό είναι η αναμενόμενη διόρθωση/πτώση των ξένων ΧΑ.
Ίδωμεν!
08/02 20:25  Κώστας Α.
PARADOSIAKOS

Το ίδιο έργο σπάνια επαναλαμβάνεται δύο φορές.
Φοβάμαι πάτο τύπου L. Το έχω αναφέρει και άλλες φορές στις "μαρίδες".
Αλίμονο μας.

Εύχομαι να δικαιωθούν οι προσδοκίες σου γιατί κανέναν δεν συμφέρει να υλοποιηθούν οι φόβοι μου.
08/02 21:53  PARADOSIAKOS
Κώστα!
Αποφάσισα από κοινού με την κα. Καίτη να τοποθετήσουμε σε πρώτη φάση τα κέρδη του 2009 έστω κάτω από 8,00 € στην ΕΤΕ να βάλω νέο φρέσκο κεφάλαιο!

ΑΛΦΑ
ΔΕΗ
ΚΥΠΡΟΥ
ΕΧΑΕ
ΤΙΤΚ
ΕΕΕΚ
ΣΑΡ
FRIGO

Είμαι σε αναμονή στα χαμηλά τους τύπου 3ος 2009 να επενδύσω και σε αυτές
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
14 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις